ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤ. ΚΑΤ. Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

1. Ο πενταλχωριούχος φώσφορος διασπάται μερικώς σε τριχλωριούχο φώσφορο και χλώριο. Αρχικά εισάγουμε σε κλειστό δοχείο 2,4 mol πενταχλωριούχου φωσφόρου οπότε μετά την αποκατάσταση της ισορροπίας παρατηρούμε ότι έχουν σχηματιστεί 1,25 mol χλωρίου. Να βρείτε την απόδοση της διάσπασης καθώς και πόσα mol από το κάθε αέριο υπάρχουν μέσα στο δοχείο μετά την αποκατάσταση της ισορροπίας.

2. Διοξείδιο του άνθρακα βρίσκεται σε κλειστό δοχείο σε θερμοκρασία 7000 Κ και πίεση 10 atm. Αν θερμανθεί στους 14000 Κ διασπάται σε μονοξείδιο του άνθρακα και οξυγόνο. Αν η νέα πίεση του μίγματος που θα προκύψει είναι 22,5 atm, να βρεθεί η απόδοση της διάσπασης.

3. Μέσα σε δοχείο που περιέχει κατάλληλο καταλύτη βάζουμε 32 g υδρογόνο και 112 g άζωτο με πίεση 6 atm. Η θερμοκρασία του δοχείου διατηρείται σταθερή μέχρι να αποκατασταθεί χημική ισορροπία μεταξύ του υδρογόνου, του αζώτου και της αμμωνίας που σχηματίζεται, οπότε διαπιστώνεται ότι η τελική πίεση του μίγματος των αερίων στη θέση της χημικής ισορροπίας είναι ίση με 5,4 atm. Ποια είναι η αναλογία mol των συστατικών του μίγματος στη θέση χημικής ισορροπίας; δίνεται: Η = 1, Ν = 14.

4. Σε δοχείο όγκου ενός λίτρου αναμιγνύουμε 0,35 υδρογόνου και 0,45 mol αζώτου, που αντιδρούν σε ορισμένη θερμοκρασία σύμφωνα με τη χημική εξίσωση:

Ν2 + 3Η2 2ΝΗ3

Στη θέση χημικής ισορροπίας βρέθηκε ότι στο δοχείο περιέχονται συνολικά 0,6 mol. Να βρείτε την απόδοση της αντίδρασης και τη συγκέντρωση των αερίων μετά την αποκατάσταση της χημικής ισορροπίας.

5. Ένα μίγμα από 2 mol αερίου Α και 1 mol αερίου Β μπαίνει σε δοχείο που το θερμαίνουμε στους 1092 0Κ. Η χημική εξίσωση της αντίδρασης είναι η:

Α(g) + 2B(g) Γ(g) + 4Δ(g)

Αν η ολική πίεση του μίγματος είναι 0,896 atm και η μερική πίεση του αερίου Δ είναι 0,224 atm , πόσος είναι ο όγκος του δοχείου;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: